WEB TASARIM NEDİR?

Bireysel yada Kurumsal olarak ürün ve hizmetlerin internet ortamında yayınlanmasıdır. Birbirinden farklı binlerce web tasarımı olsa da en iyi web tasarım firmayı ya da bireyi en iyi tanıtan ve arama motorları için en iyi şekilde optimize edilmiş web tasarımdır.

Profesyonel web tasarımcıları tasarımlarında mümkün olanın en iyisini takip etmek ve kullanmak gayreti içinde olmalıdır. Bir sitenin tasarım standartlarına, düşünce estetiğine, teknolojiye yakınlığına önem vermek gerekir. Bir tasarımcı tasarım yaparken var olan birçok bakış açısından da azami ölçüde yararlanmalıdır. Örneğin; web sitesini tasarladığı zaman sadece Microsoft Internet Explorer’da görüntüler ve Mozilla Firefox, Netscape ya da Apple Safari gibi tarayıcıları hesaba katmazsa bu davranışıyla kullanıcıları kendinden uzaklaştırmış olacaktır.

“Web sitesi en ucuz reklam aracıdır”
Bir web sitesi ürünün satmak isteyen bir firma ya da birey için diğer reklam yöntemlerine göre en ucuz kanallardan biridir. Bir web sitenizin olmasını, 7/24 hizmet veren bir şubeye sahip bir firma olarak düşünebilirsiniz.

Müşterileriniz ya da milyonlarca internet kullanıcı size her an ulaşabilir. Detaylı bir şekilde değerlendirildiği taktirde böyle büyük bir işin size ne kadar az maliyet çıkardığını görebilirsiniz. Sizi gerçekten yansıtan bir web sitesi sahibi olmanız elinizde var olabilecek en iyi tanıtım aracıdır.

DNS NEDİR?

DNS(Domain Name System) isim çözümleme sistemidir.
DNS sunucuları sorulan bir alan adının ip adresini çözümleyerek alan adlarına ulaşımı sağlar. Web Sitemizin görüntülenebilmesi için alan adımızın dns sunucu tarafından çözümlenmesi gerekir.
Aksi taktirde web sayfamız görüntülenmeyecektir.

DNS ayarlarımızı hosting hizmeti aldığımız firma tarafından gerçekleştirilmektedir.

DOMAİN NEDİR?

Alan Adı (Domain name) genel olarak bir web sitesinin kullanıcılar tarafından bilinen adıdır. Örneğin; şu anda ziyaret etmiş olduğunuz web sitesinin adı www.ortaknoktailetisim.com ‘dir.

Aslında bilgisayarlar birbirlerini ip adresi dediğimiz numaralar ile tanır. Ama bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan dolayı çözüm olarak Dns (Domain Name System)’ler geliştirilmiştir. Dns sunucularının görevi, alan adlarının IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.

Alan adımızı tescil ederken kolay ve akılda kalıcı olmasına özen göstermeliyiz. Domain tescili yaparken, ilk başvuran alır kuralı ile işlemektedir. Firmamızın hala bir alan adı yoksa bunu en kısa zamanda temin etmeniz gerekir.

.com,.net,.org gibi domain uzantıları tescil edilirken herhangi bir belge istenmemektedir.
Ülkemizde ise .tr uzantılı domainler ODTÜ tarafından tescil edilmektedir.Başvuru sırasında  belge istenmektedir.

Domain uzantıları
Alan adı uzantıları; web sitelerinin yapılma amacına uygun bir uzantıya sahip olması için üretilmiştir.Zaman içerisinde ihtiyaçlar karşılanamaz hale geldiğinden dolayı almak istediğiniz alan adının.com uzantısı dolu olsa bile diğer uzantıları tescil edebilirsiniz.

Alan Adı uzantıları;
.com: Ticari Kuruluşlar için
.net: Faaliyet alanı internet olan kuruluşlar için
.org: Dernek ve Organizasyonlar için
.gov: Devlet kuruluşları için
.edu: Eğitim kurumları için
.mil: Askeri kuruluşlar için
.ac: Akademik kuruluşlar için

Her geçen gün alan adı uzantılarına yeni bir tane daha eklenmektedir.Yukarıda belirtilen uzantılar kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen uzantılardır.

Buna ek olarak her ülke için bir uzantı belirlenmiştir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri nin kendine ait ek bir uzantısı yoktur.

E-TİCARET NEDİR?

Bilindiği gibi “ticaret” ifadesi kavramsal olarak “mal veya hizmetin satın alınması ve satılması“ işlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda, İnternet üzerinde yapılması E-Ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır. E Ticaret, mevcut işinizin elektronik ortama aktarılmasıdır. Bu bakımdan E-Ticaretin ana hedefi, ticari işlemlerin elektronik ortamda en basit, hızlı, verimli ve güvenli şekilde yapılmasıdır.

Ürünlerin ve hizmetlerin e-kataloglarda düzenli bir şekilde müşteriye sunulması, siparişin basit bir şekilde alınması, satın alma işleminin kolaylıkla ve güvenlik içinde gerçekleştirilmesi, ve ürün ya da hizmetin en hızlı şekilde müşteriye ulaştırılması eticaret in ana hatlarını oluşturur. Kısacası e-ticaret, bir şirketin iş yapma olanaklarını 24 saat-365 gün devamlılığı içinde bütün dünyaya sunmasıdır.

E-ticaretin amaci mal ve hizmet maliyetlerini düşürmek ve müsteriye hizmet zamanlamasi ve kalitesini iyilestirmektir. Yeni ekonomide, bilgi çağinda elektronik ticaretin bu ilk adimlari büyük bir iş stratejisi olarak ortaya çikmaktadir. Bilgisayar teknolojilerindeki ve telekomünikasyon sistemlerindeki gelişmeler işin yapilma şeklini değiştiren yeni uygulamalara kapilari açmistir. Birçok degisik büyüklükteki firmalar elektronik ticaret stratejisini ya başlatmiş durumdalar ya da çok yakin bir gelecekte bunu planlamaktadirlar.

Müşteri beklentilerindeki mal ve hizmet arzındaki artış, iş dünyasındaki rekabeti küresel ölçekte zorlaştırmaktadır. İşadamları buna uyum sağlamak için organizasyonlarını ve çalışma tarzlarını değiştirmekte, firma-müşteri-tedarikçi arasıdaki bariyerleri İnternet ve E-Ticaret ile kaldırmaktadır.

Elektronik ticaret son yıllarda dikkatleri üzerine çekmesine ragmen, 20 yıldan beri çesitli şekillerde varliğini sürdürmektedir. EDI (Elektronik Data Intercharge) ve EFT (Elektronik Funds Transfer) teknolojileri 1970’li yillarin sonlarinda kullanilmaya başlanmiştir. Kredi karti kullaniminin artmasi, ATM (Automated Teller Machines) makinalarinin yayginlaşmasi ve telefon bankaciliginin gelişmesi 1980’lerde elektronik ticarete yön vermistir. Telefon, faks, televizyon, elektronik fon transferi (EFT), elektronik veri iletişimi (EDI) gibi araçlar, halen ticari uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak, telefonla sipariş vererek, kredi kartı ile ödemede bulunmak da tanımı gereği bir e-ticaret uygulamasıdır.

EDI (Electronic Data Interchange) gibi e-ticaret teknolojilerinin uygulanması ile şirketinizin ölçülebilir bir şekilde ne kazanç sağladığını ve şirketinize ne yararlar getirdiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. EDI sistemi, elektronik iletişim sisteminde satıcı ve müşteri arasında kağıt ve iş gücüne dayalı ilişkiyi tümüyle değiştirmektedir. EDI yalnız başına ticari bilgi alışverişini standart hale getiren bir metoddur.

Fakat bu gelişmelerden hiçbirisi tek basina Internet kadar elektronik ticaretin gelişmesinde büyük bir rol oynamamiştir.

Internet teknolojisi, hizmetler sektöründe global ticaret üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bilgisayar yazilimi, eglenceye dönük ürünler (Filmler, videolar, oyunlar, müzik ses kayitlari), enformasyon hizmetleri (Veri tabanlari, online gazeteler), teknik enformasyon, ürün lisanslari, finansal ve profesyonel hizmetler (İş ve teknik danismanlik, muhasebe, mimari tasarim, hukuki danismanlik, seyahat hizmetleri vs.) elektronik ortamda yapilmaktadir. Bu ticari işlemlerde arti deger online olarak gerçeklesmektedir. Global enformasyon altyapisi, yeni ticari işlem şekillerini kolaylaştirip, maliyetlerde dramatik düşüşlere yol açarak, hizmetlerde ve diğer alanlarda, ticareti kökten değiştirmek potansiyeline sahiptir.

E-Ticaret ile daha esnek yapıya kavuşan, tedarikçileri ile daha yakın çalışan, müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı cevap veren firmalar da, global ölçekte değişim yaşamaktadır. E-Ticaret, firmalara en iyi tedarikçiyi seçme ve tüm dünyaya satış yapma imkanı sunmaktadır.

Online müşteri, Internet üzerinden satıcının Web sitesine girer. Burada bir ürün satın almak istediğine karar verir ve kendisi hakkında verdiği bütün bilgilerin şifrelendiği “Transaction Server”a yönlendirilir. Siparişini onayladığı anda, bilgiler net üzerinden özel bir geçiş yoluyla ödemeyi yapan veya ödemeyi teslim alan bankaların bu işlemi onayladıkları veya reddettikleri Network işleme mekanizmasına ulaşır. Bütün bu işlemler 5-7 saniyeden fazla sürmez. Günde bir kaç sipariş alan satıcılardan, binlerce sipariş alan satıcılara kadar değişik ihtiyaçları karşılayacak şekilde farklı ödeme sistemleri vardır. “Secure Socket Layer” (Güvenli Soket Katmanı) sayesinde e-ticaret güvenli bir hale gelmiştir.

Internet birbiri ile bağlantılı bilgisayarların oluşturduğu yapıdan müteşekkil bir ağdır. Ancak bu ağ sadece bir yada bir kaç taneden oluşmayıp ağların ağıdir. Bu küresel bilgi sistemi Şekil de görüldüğü üzere sunucu adı verilen bilgisayarlar üzerindeki bilgiler sayesinde genişlemektedir. Internet teknolojilerinin hızla ilerlemesi ile bu kapsamda sıkça konu olabilecek diğer bir tanım da Intranet ve Extranetdir. Intranet belli bir organizasyona İnternet teknolojilerini kullanarak kurulan bilgisayar ağıdır. Bunu bir tür lokal İnternet olarak da ifade edebiliriz. Ofis otomasyonlarının hızla yaygınlaştığı şu günlerde Intranet sayesinde bir organizasyonda iletişim daha hızlı ve kolay, koordinasyon imkânı daha da artmaktadır.

Extranet ise şirketlerin kendi aralarında veya belirli müşterileri ile bilgi alışverişinde/ticari ilişkide bulundukları ve üçüncü taraflara kapalı olan uygulamalardır. Bu uygulamalarda EDI (electronic data interchange) adı verilen bir yöntem kullanılmaktadır. EDI, 1990’lı yılların ortalarında ABD ve Avrupa’da yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.

E ticareti bir mal ya da hizmet üreten her tüzel kişi yapabilir. Bilhassa imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için ucuz ve sürekli satış getiren bir pazar olarak eticaret tercih edilmelidir. Aynı şekilde ülkeye yurtdışından mal ithal eden, ithal ettiği malların az bulunur olmasına önem gösteren şirketler için e ticaret bulunmaz fırsattır. Çünkü ülkenin her tarafında, ürünleri ile ilgili, müşterilerine bıkmadan usanmadan yüzlerce sayfalık doğru bilgi verebilecek 7 gün 24 saat çalışan bir mağazası ve personeli var demektir

HOSTİNG NEDİR?

Bir web sayfası yapmak yada yaptırmak istiyorsunuz. Domain tescil işlemini gerçekleştirdikten sonra ikinci adım olarak internet üzerinden yayın yapabilmeniz için bir alana ihtiyacınız vardır. Başka bir deyişle müşterilerinizin ve kullanıcıların sizin web sayfanıza ulaşabilmeleri için web sitenize ait dosyaların bir bilgisayarda tutuluyor olması gerekir. Bu bilgisayarlar yüksek kapasiteli, hızlı ve sürekli internet bağlantısına sahip olmalıdır. Web sitenize ait dosyaların barındırılması, yayınlanması ve korunması hizmetine hosting denir. Hosting; web hosting ve barındırma hizmeti olarak da adlandırılır.

Hosting hizmeti alırken;
– Hız (Web sitenizin açılma hızı)
– Siteniz için size verilen alan
– Desteklediği programlar ve özellikleri
Göz önünde bulundurmalısınız.

Nasıl bir hosting hizmeti almalıyım?
Web siteniz standart bir içeriğe sahip ise ve içeriğini sizin güncelleyebildiğiniz bir yapıya sahip değil ise statik bir web sitesidir. Genelde sayfa uzantıları htm veya html ‘dir.

Bununla birlikte bazı siteler yazılım dili ile oluşturulmuştur. Örnek olarak; e-ticaret siteleri, yönetim panelli siteler vs. Eğer web sayfanız bu şekilde oluşturulmuş ise yazılım diline göre hosting paketi almanız doğru bir tercih olacaktır.
Web siteniz .asp, .aspx dosya uzantısıyla oluşturulmuş ise Windows hosting tercih etmelisiniz. .php yazılım diline sahip bir web sitesini linux sunucuda barındırmak doğru bir karar olacaktır.

Hosting hizmeti satın alırken web sitenizin yapacağı trafiği(web sitenizin ziyaretçileri) ve kaplayacağı alanı göz önünde bulundurmanız gerekir. Web sitenizin trafiği için doğru seçim yapmadığınız taktirde web sitenizin görüntülenmemesine sebep olabilirsiniz.

Hosting hizmeti alacağımız doğru firmayı seçmek çok zor bir karardır. Çünkü web sitemizin yayının aksamadan devam etmesi ve yine hosting hizmetine bağlı olan mail hesaplarımızın sorunsuz çalışması gerekir. Hosting hizmeti sürekli çalışan ve destek gerektiren bir hizmettir.

Bundan dolayı hosting hizmeti alırken fiyat kıyaslaması yapmaktansa hizmet kalitesi göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır.

FTP NEDİR?

FTP (File Transfer Protocol), internet standartlarına dayalı dosya transfer protokolüdür. Bu standart doğrultusunda sanal alanda yer sahibi olan insanlarla ağ kullancıları arasındaki dijital bilgi alışverişidir. Yani internet veya ağ bağlantısı olan iki bilgisayar arasındaki veri akışıdır. FTP İnternetin TCP/IP protokollerini kullanır.

FTP bize sunucu üzerindeki dosyalarımızı silme, güncelleme ve yeni dosya oluşturma olanağı sunmaktadır.

Peki FTP den nasıl yararlanabiliriz?

Çoğu web programcısının ve site yöneticisinin bileceği üzere standart bir erişim yolu vardır;

ftp.domain.com (kendi domain uzantınız)

Internet Explorer üzerinden bu şekilde erişim ve işlem yapma şansınız vardır.

Diğer FTP kullanım yolu ise aracı programlar sayesinde gerçekleşmektedir. Size örnek verebileceğim programlar ise;

– FileZilla – WS_FTP LE – CuteFTP – 3D-FTP- Blaze FTP – Absolute FTP- CoffeeCup – SmartFTP Bunlar arasında FileZilla en bilinenleridir.

GOOGLE ANALYTİCS NEDİR?

Google Analytics, kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğunu, sitenizde nasıl gezindiğini ve ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmak için neler yapabileceğinizi gösterir. Bu bilgilerle, web sitenizin yatırım getirisini ve dönüşümleri artırabilir ve web’de daha çok para kazanabilirsiniz.

GOOGLE MAPS (HARİTALAR) NEDİR?

Google Haritalar, etkili, kullanımı kolay bir harita teknolojisi sağlayan ve işletmelerin yerleri, iletişim bilgileri ve yol tarifleri de dahil olmak üzere yerel işletme bilgileri sunan bir Google hizmetidir.

Google Haritalar ile kullanıcılar, işletme yerlerini ve iletişim bilgilerini, haritayla bütünleşmiş bir şekilde ve tek bir noktada bulabilir. Örneğin, bir kullanıcı Karşıyaka, İzmir’de pizza sorgusuyla arama yaparsa, alakalı işletmelerin yerleri ve telefon numaraları haritada görünür. Kullanıcı, çalışma saatleri, kabul edilen ödeme türleri ve eleştiriler gibi ek bilgileri de görüntüleyebilir.

Arama sonuçlarına ek olarak, kullanıcının aramasıyla alakalı olduğu düşünülen, yer uzantılı Google AdWords reklamlarını da gösterebiliriz. Reklamınız metin reklam olarak veya bir işletme simgesi ve işletme resmini göstermek için genişleyen bir harita işaretleyiciyi içeren gelişmiş reklam biçiminde görünebilir. Bu reklamlar, bir mağaza veya restoran gibi haritadaki belirli bir noktayla ilişkilendirilmiştir. Küçük haritalarda, kullanıcı ilişkili harita işaretleyiciyi tıkladığında, haritada işletmenizle ilgili ek bilgileri görüntüleyen bir bilgi penceresi açılır. Kullanıcı, reklamverenin web sitesine yeniden yönlendirilmek için bilgi penceresinin içine tıklayabilir. Küçük haritalarda, kullanıcı URL’yi veya reklamın başlığını tıklarsa, reklamverenin web sitesine yönlendirilir.

Yer uzantılarını kullanmak için, manuel olarak bir işletme yeri veya Google Rehber hesabınıza yönelik bir bağlantı girmeniz gerekir. (Google Rehber hesapları yalnızca işletme sahipleri için önerilir.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir