Youtube Üzerinden Canlı Yayın Nasıl Yapılır

Merhabalar, Youtube canlı yayın olayını ben ilk defa Uzaydan Dünyaya atlayan adam ile gördüm. Bu olay Google’ ın Youtube ı satın alıp, Facebook’ a Rakip olarak Google Plus ı kurmasıyla gelişti aslında. Skype’ ın toplu konuşmadan ücret talep etmesiyle yeni görüntülü arkadaşlarımla sohbet etme ortamı sağlayacak bir program arayışına girdim ki, Düşün Taşın Derneği’ nden arkadaşlarım sayesinde Hangout u keşfettim. Youtube üzerinden canlı yayını herkes yapabilir. Yeter ki bir gmail hesabınız olsun. Eğer hesabınız yoksa öncelikle gmail hesabı edinmeniz gerekmektedir. Son olarak Youtube da her açılan kanal için bir telefon numarası ile aktivasyon yapılmaktadır. Her telefon numarasının 2 yazılı ve 2 sesli olmak üzere 4 hakkı vardır buda bir telefon üzerine 4 tane kanal açabileceğinizi gösterir.

Youtube’ da canlı yayın yapmak için gmail hesabımız ile plus.google.com dan giriş yapıyoruz. Ardından https://plus.google.com/events/cr4l26bonc000vic8kltvisim8o  bu linke tıklıyoruz çıkan ekran aşağıdaki ekran gibidir. Canlı Hangout’ a başlayına tıklıyoruz.

youtube canlı yayın başlatmak

Ardından gelen ekranda canlı hangout yayını başlatmak için aşağıdaki ekran geliyorsa bu henüz Youtube kanalınızı Gmail hesabınız ile ilişkilendirmediğinizi göstermektedir. Hesabı bağla diyorsunuz.

Hangout ile Canlı Yayın Yapmak İçin Adım Adım

İlişkilendirmenin yanı sıra youtube kanalınıza 15 dk üzerinde video yüklemek için ve canlı yayın yapmak için kanalınızı bir telefon ile ilişkilendirmeniz gerekmektedir. Buna hesap doğrulama işlemi adı veriliyor.

Hesap Doğrulama İşlemi

Hesap doğrulandıktan sonra Gelen ekranda yeşil butonlarla neler yapabileceğiniz gözükmektedir. Hangout On Air penceremize dönerek yayın penceremize geliyoruz.

Onay Sonrası

Yayın başlığınızı giriyorsunuz.  Yayında size eşlik edecek konuklarınızın gmail hesaplarını da ikinci kısımdan vererek onları davet ediyorsunz. Aşağıda arka planda gözüken kare önizleme kısmında kameranızın o anlık durumu gözükmektedir.

Youtube Canlı Yayına Giriş

Yayın Penceremizde yukarıda Yayını Başlat butonumuz yer almaktadır. Bu butona tıklamamız ile 10 saniye bir süre geçiyor ve Youtube kanalımızdan yayına girmiş oluyoruz. Sizin canlı yayında anlattıklarınız paylaştıklarınız, kanalınız vasıtasıyla takipçilerinize duyurulmaktadır artık.

Yayın Sayfası

Bu aşamadan sonra yayınımızı görmek için Youtube.com adresine girip sağ üstte yer alan kanalım sekmesine tıkladığınızda kanalınızın etkinlikler kısmında canlı yayınınız gözükür ve canlı yayının bitimi sonrası aynı kaydı videolar kısmında bulabilirsiniz. Yayın canlıykende video halindeykende linki aynıdır. Yayınınızı Dipnot.tv gibi kendi sitenizde yayınlamak istiyorsanız. Yayınınızı kanalınızda bulup üzerine tıklayın ve aşağıda yer alan Ekle kısmından embed olarak kopyalıyınız.

Yayını Kanalınızın Tüm Etkinlikler Kısmında Bulabilirsiniz

Yayının Embed Kodunu Almak

YOUTUBE’ DAN CANLI YAYIN YAPARKEN KULLANABİLECEĞİNİZ TÜYOLAR

  • Bildiğiniz üzere pek çok sanal radyo programı yapan öğrenciler var programlarını bir görselle bağdaştırıp ekran paylaşımı seçeneğine sadece bir logo koyarak seslerini daha çok insana duyurabilirler. Görüntülerini vermek istemeyenler için tabi bu dediğim. Ayrıca, Konuk Davet etmeler ile kişiler yayına daha sonra da katılabiliyor olması ayrıca güzel geliyor bana.
  • Bir etkinlik öncesi yayının gecikmesi durumunda youtube da bekleyenler için yayınımız aksaklık sebebiyle 10 dk ertlenmiştir gibi bir görsel hazırlanıp ekranda tutulabilir. Kullanıcıların yayına girip canlı yayını bulamamasından çok daha iyi bir seçenek olarak kullanılabilir.
  • Hazır kamera görüntünüzde oynama yapabileceğiniz programlar ile konuşmacıların altına yazılar eklenebilir veya değişik görseller ile olayı komik hale getirmek istyenler için direk Google Effect kullanılabilir.
  • Yayın sırasında Paylaş->Embed kod imkanı sunuluyor mu bilmiyorum. Eğer sunuluyorsa bir site üzerine de yayın alınabilir. Amatör bir kanal kurmaya kadar bu işi götürebilirsiniz :)
  • Lokantalar da mutfakda ki hijyeni online gösterme adına lokantınızın temizliğini milyonlara gösterip, videonun altına hazır programlarla iletişim bilgilerinizi yazarak daha çok insana hizmetinizi götürebilirsiniz.
  • Google Plus akıllı telefon ve cep uygulamaları ile konuşmaya hareket halinde veya dışarıda olan birini de bağlayabildiğinizi hatırlatayım.

Umarım, yazım faydalı olmuştur. Canlı yayın yaparken bana da kaya.bhdr@gmail.com hesabından yayınınızın linkini bana gönderebilir bir kişi izleyeni garantiye alabilirsiniz :)